Certifierad socialpedagog Yrkesutbildning på distans

Vill du jobba med människor och göra skillnad på riktigt?
Vår flexibla distansutbildning till certifierad socialpedagog ger dig de kunskaper och verktyg du behöver för att stödja och vägleda andra i socialt arbete. Du lär dig förstå hur samhället påverkar människors beteende och hur du kan hjälpa dem till ett bättre liv.

Info om utbildningen: Socialpedagog

Pris: 25 900 kr
  • Certifiering: Socialpedagog
  • Utbildningssätt: Distans
  • Studietid: 20 veckor
  • Startdatum: När du vill
  • Delbetalning: 36 månader

Info om utbildningen: Socialpedagog

Pris: 25 900 kr
  • Certifiering: Socialpedagog
  • Utbildningssätt: Distans
  • Studietid: 20 veckor
  • Startdatum: När du vill
  • Delbetalning: 36 månader

Distansutbildningen för dig som vill jobba som socialpedagog

Denna yrkesutbildning passar dig som vill fördjupa din kompetens inom socialt arbete och som brinner för att hjälpa människor i utsatta situationer. Du studerar i din egen takt och får lära dig hur samhället och dess strukturer påverkar individens beteende och möjligheter. Genom praktiska övningar och teoretiska moment utvecklar du de färdigheter du behöver för att arbeta professionellt som socialpedagog.

Kursprogram – Så blir du certifierad socialpedagog

Vår distansutbildning kombinerar teoretiska kunskaper med praktiska övningar och verkliga fall. Du får en bred grund inom socialt arbete, psykologi, motivation och socialpedagogiska metoder. Målet är att du ska kunna göra skillnad för individer, familjer och grupper genom att arbeta med förebyggande insatser och vägledning.

Praktiska övningar och verkliga fall

Varje kursmodul innehåller interaktiva övningar, inlämningsuppgifter och fallstudier som utgår från verkliga situationer. Du lär dig att identifiera individuella behov och hur du på ett etiskt och professionellt sätt kan bemöta människor i olika livssituationer. Genom kontinuerlig feedback från kursledaren utvecklar du både din analytiska och praktiska kompetens.

Examination och certifiering som socialpedagog

Efter varje kursmodul genomför du tester och inlämningsuppgifter som kontrollerar att du har tillgodogjort dig innehållet. När alla moment är avklarade genomförs en avslutande examination där du får visa dina kunskaper i mer omfattande uppgifter kopplade till socialt arbete. Vid godkänt resultat blir du certifierad socialpedagog, vilket stärker din yrkesprofil och bekräftar din kompetens inom socialpedagogiskt arbete.

Modul 1: Socialt arbete och samhälle i förändring

Kapitel 1 – Samhällets förändring och påverkan på människan

Här studerar vi hur förändringar i samhället, som globalisering, digitalisering och urbanisering påverkar människors liv och vardag, både individuellt och kollektivt.

Kapitel 2 – Människors påverkan på samhället

Vi analyserar människans roll i att forma och förändra samhällen, från gräsrotsrörelser och aktivism till stora sociala förändringar på nationell och global nivå.

Kapitel 3 – Människosyn och socialpolitikens historia och nuläge

Vi granskar hur samhällets människosyn har formats över tid och hur detta avspeglas i socialpolitiska beslut, lagar och institutioner från historien fram till idag.

Kapitel 4 – Det sociala arbetets utmaningar och roll – nationellt och globalt

Vi diskuterar socialarbetarens funktion i olika sammanhang, samt vilka utmaningar yrket möter idag, såväl i Sverige som internationellt.

Kapitel 5 – Aktuella samhällsfrågor som påverkar socialt arbete

Här tar vi upp och analyserar aktuella samhällsdebatter och teman som migration, social ojämlikhet, psykisk ohälsa och deras påverkan på socialt arbete.

Kapitel 6 – Perspektiv på socialt arbete

Vi undersöker olika teoretiska perspektiv som systemteori, empowerment och intersektionalitet, och hur dessa kan användas i praktiskt socialt arbete.

Kapitel 7 – Livsvillkor och sammanhang

Kapitlet fokuserar på människors levnadsvillkor, hur dessa skiljer sig åt beroende på sammanhang, och socialarbetarens roll i att förbättra dem.

Modul 2: Socialt arbete i praktiken

Kapitel 1 – Sociala arbetets uppbyggnad

Vi går igenom hur socialt arbete är strukturerat i Sverige, vilka delar som ingår och hur dessa fungerar i praktiken.

Kapitel 2 – Institutioner, organisationer och insatser

Vi lär oss om de centrala institutionerna och organisationerna inom socialt arbete samt deras specifika insatser och ansvarsområden.

Kapitel 3 – Funktioner och roller inom socialt arbete

Här definieras olika yrkesroller och funktioner inom socialt arbete och vad de innebär i praktiken.

Kapitel 4 – Samverkan i praktiken – en vinst för individ och samhälle

Vi undersöker hur effektiv samverkan mellan olika aktörer som myndigheter, vården och civilsamhället förbättrar resultaten av sociala insatser.

Kapitel 5 – Aspekter av sociala behov

Kapitlet fokuserar på att identifiera, förstå och möta olika sociala behov hos individer och grupper i samhället.

Kapitel 6 – Socialt utsatta målgrupper

Här lyfter vi fram de mest utsatta grupperna i samhället, deras behov, utmaningar och vilka insatser som kan göra verklig skillnad.

Modul 3: Socialpedagogik

Kapitel 1 – Socialpedagogik som verksamhetsfält

Vi introducerar socialpedagogiken, dess historia och utveckling, och vad som särskiljer den från andra verksamhetsfält inom socialt arbete.

Kapitel 2 – Fältets bredd och styrkor

Här utforskar vi den mångfald av områden där socialpedagoger verkar och identifierar professionens unika styrkor.

Kapitel 3 – Etiska dilemman och professionsutövande

Kapitlet behandlar de etiska aspekterna av yrket och ger konkreta metoder för att hantera svåra situationer professionellt.

Kapitel 4 – Evidensbaserad praktik

Vi går igenom vad evidensbaserad praktik innebär och hur du som socialpedagog använder forskningsbaserad kunskap i ditt dagliga arbete.

Kapitel 5 – Professionsmatris – att utvecklas som socialpedagog

Här får du verktyg för personlig och professionell utveckling inom socialpedagogiken, inklusive en matris för kompetensutveckling.

Modul 4: Psykologi

Kapitel 1 – Grundläggande perspektiv och teorier

Vi presenterar viktiga psykologiska perspektiv som psykodynamiskt, behavioristiskt och humanistiskt och deras praktiska tillämpningar.

Kapitel 2 – Nyckelbegrepp för förändringsarbete

Vi går igenom centrala psykologiska begrepp som motivation, förstärkning och självkänsla, som är avgörande för förändringsarbete.

Kapitel 3 – Att förstå människan

Här lär vi oss psykologiska modeller för att förstå människors handlingar, känslor och beslut utifrån olika sammanhang och situationer.

Kapitel 4 – Psykologin som arbetsområde

Vi utforskar psykologins olika arbetsområden och hur psykologisk kunskap kan användas praktiskt i olika yrkesroller.

Kapitel 5 – Hela människan: Känslor, tankar och beteenden

Vi tar ett helhetsperspektiv på människan genom att studera relationen mellan tankar, känslor och beteenden och hur dessa samspelar.

Modul 5: Motivation

Kapitel 1 – Förändringsarbete med människor

Här lär du dig metoder och strategier för effektivt förändringsarbete, med särskilt fokus på beteendeförändring och motivationsstöd.

Kapitel 2 – Motivationsfaktorer och personlig utveckling

Vi identifierar olika motivationsfaktorer och tittar på hur de kan förstärkas och användas för att främja personlig utveckling och välbefinnande.

Kapitel 3 – Grit, uthållighet och prestation

Vi studerar begreppet ”grit” och andra egenskaper som uthållighet, självdisciplin och hur dessa påverkar personlig framgång och prestation.

Kapitel 4 – Den inre drivkraften

Här utforskar vi den inre motivationens betydelse, hur man kan finna, stärka och bibehålla sin inre drivkraft över tid.

Modul 6: Socialpsykologi

Socialisation och evolutionen i människan

I detta kapitel utforskar vi hur sociala sammanhang formar människan från födsel till vuxenliv. Vi granskar hur evolutionära faktorer har påverkat våra sociala beteenden och hur dessa kunskaper hjälper dig att bättre förstå individer och grupper.

Kapitel 2 – Systemteoretiska perspektiv

Här lär du dig om systemteori och dess tillämpning inom socialt arbete. Du får kunskaper om hur individer och grupper påverkas av de olika sociala system som omger dem, som familj, samhälle och organisationer.

Kapitel 3 – Normer & roller

Kapitlet fokuserar på hur normer och sociala roller skapas, upprätthålls och förändras i olika sociala sammanhang. Vi diskuterar även konsekvenserna av normbrott och rollkonflikter.

Kapitel 4 – Integrerad socialpedagogisk kunskap om människan i sociala sammanhang

Här sammanför vi socialpedagogiska teorier och socialpsykologiska insikter för att ge dig en integrerad förståelse för människans beteenden, interaktioner och relationer i sociala miljöer.

Modul 7: Psykiatriska tillstånd

Kapitel 1 – Överblick och kunskap om psykiatriska tillstånd och diagnoser aktuella inom socialt arbete

Här får du en grundlig introduktion till de vanligaste psykiatriska diagnoserna du kan möta inom socialt arbete, som depression, ångest, ADHD och bipolär sjukdom.

Kapitel 2 – Samsjuklighet

Kapitlet behandlar fenomenet samsjuklighet, alltså när en person har flera psykiatriska eller sociala problem samtidigt. Vi diskuterar hur samsjuklighet påverkar behandling och insatser.

Kapitel 3 – Risk- och friskfaktorer

Du lär dig identifiera och förstå de faktorer som ökar risken för psykisk ohälsa respektive de som främjar psykisk hälsa. Vi diskuterar även hur du praktiskt kan arbeta förebyggande och stärkande.

Kapitel 4 – Tvärprofessionell samverkan

Här lär du dig om betydelsen av samarbete mellan olika professioner, som socialtjänst, psykiatri, vården och skolan, för att optimera insatser och behandlingar för individer med psykisk ohälsa.

Modul 8: Sociologi & socialisation

Kapitel 1 – Sociologins grunder och förklaringar på då- och nutid

Vi introducerar sociologiska grundbegrepp och teorier och analyserar hur dessa kan hjälpa oss att förstå samhällets struktur och individens position och utveckling i olika tidsepoker.

Kapitel 2 – Klass och kapital – Gå i fängelse utan att passera gå

I detta kapitel utforskar vi klassbegreppet och ekonomiskt, socialt och kulturellt kapital, och hur dessa faktorer påverkar individens möjligheter och begränsningar i samhället.

Kapitel 3 – Stigmatisering

Vi studerar hur stigmatisering uppstår och vad konsekvenserna blir för individens självbild och möjligheter till delaktighet i samhället. Vi går igenom strategier för att minska och hantera stigma.

Kapitel 4 – Skolan – den avgörande faktorn

Här analyserar vi skolans roll i socialisationen, och hur utbildningssystemet påverkar barns och ungdomars framtid och möjligheter till framgång.

Kapitel 5 – Segregation & polarisering

Vi diskuterar segregationens och polariseringens orsaker och konsekvenser, både för individer och för samhället i stort. Vi tittar även på vad socialpedagoger kan göra för att motverka dessa fenomen.

Modul 9: Ungdomar & kriminologi

Kapitel 1 – Barn och ungas utveckling

I detta kapitel lär du dig om barns och ungdomars psykologiska och sociala utveckling, med fokus på riskfaktorer och skyddsfaktorer som påverkar deras välmående och framtid.

Kapitel 2 – Orsaker till utsatthet och utanförskap

Vi går igenom faktorer som bidrar till ungas utsatthet, marginalisering och utanförskap, och diskuterar effektiva strategier för förebyggande arbete.

Kapitel 3 – Kriminell livsstil & normbrytande beteende

Här får du kunskap om vad som kännetecknar en kriminell livsstil och varför vissa unga hamnar i normbrytande beteenden. Vi diskuterar också metoder för att bryta destruktiva beteendemönster.

Kapitel 4 – Livsvillkor och samhälle i samverkan

Vi utforskar hur samhällsfaktorer och individuella livsvillkor påverkar ungdomar, och hur olika samhällsinsatser tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för unga i riskzonen.

Kapitel 5 – Samhälleliga och sociala orsaker och insatser

Här lär du dig om samhälleliga och sociala orsaker till ungdomskriminalitet, samt vilka förebyggande och stödjande insatser som är mest effektiva för att hjälpa unga att välja en bättre väg.

Modul 10: Beroende & missbruk

Kapitel 1 – Social problematik & riskfaktorer

Vi går igenom olika sociala faktorer som ökar risken för missbruk och beroende, och hur dessa påverkar individer, familjer och samhällen.

Kapitel 2 – Substansbruk, missbruk & beroende

Kapitlet ger dig grundläggande kunskaper om skillnaden mellan substansbruk, missbruk och beroende, samt de psykologiska och fysiologiska mekanismerna bakom dessa tillstånd.

Kapitel 3 – Översikt över aktuella missbruk och beroenden

Vi ger en översikt över vanligt förekommande missbrukstyper, som alkohol, narkotika, läkemedel och spelberoende, och diskuterar hur dessa påverkar individens liv och hälsa.

Kapitel 4 – Metoder för rehabilitering och livsstilsförändring

Här presenteras evidensbaserade metoder och tekniker för att stödja människor i rehabilitering och varaktig livsstilsförändring. Vi tittar särskilt på motivationsarbete och återfallsförebyggande strategier.

Modul 11: Migration och integration i socialt arbete

Kapitel 1 – Migrationsrelaterat och interkulturellt socialpedagogiskt arbete

I detta kapitel utforskar vi hur socialpedagogiskt arbete kan anpassas och optimeras i mötet med människor med migrationsbakgrund. Du får kunskap om kulturell sensitivitet, bemötandetekniker och metoder för integration.

Kapitel 2 – Bemötande av människor i kris

Du lär dig praktiska metoder för att stödja och bemöta personer som befinner sig i akut kris och stress orsakad av migration och flykt. Vi diskuterar bemötandets betydelse för trygghet och återhämtning.

Kapitel 3 – Kunskap om migrationens historia, nutida läge och framtid

Här får du en grundlig översikt över migrationens utveckling historiskt sett, dagens migrationsmönster och prognoser inför framtiden. Detta skapar en stabil kunskapsgrund för ditt arbete.

Kapitel 4 – Orsaker till migration

Vi undersöker de komplexa faktorer som ligger bakom människors val att migrera – från krig, konflikt och naturkatastrofer, till ekonomiska möjligheter och framtidsvisioner.

Kapitel 5 – Ensamkommande barn

I detta viktiga kapitel får du specifik kunskap om ensamkommande barns särskilda situation, behov och utmaningar, samt hur du kan ge stöd som stärker trygghet och utveckling.

Kapitel 6 – Hedersproblematik

Vi tar ett helhetsgrepp kring hedersrelaterade frågor, inklusive förståelse för orsaker, riskfaktorer och skyddande insatser, samt metoder för att stödja utsatta individer och familjer.

Kapitel 7 – Kulturella perspektiv – kunskap och bemötande

Här fördjupar du din kulturella kompetens och lär dig vikten av kulturellt anpassat bemötande. Du lär dig navigera i mångkulturella sammanhang med respekt och öppenhet.

Kapitel 8 – Integration – stöd, etableringsåtgärder och brobyggande

Vi går igenom framgångsfaktorer för integration och etablering i samhället, samt konkreta insatser och metoder som hjälper människor att skapa nya liv med mening, arbete och gemenskap.

Modul 12: Socialpedagogiska metoder

Kapitel 1 – Att navigera i metodlandskapet

Vi introducerar det breda utbudet av socialpedagogiska metoder och hjälper dig välja rätt metod beroende på situation, målgrupp och problemställning.

Kapitel 2 – Kritiskt tänkande och vetenskapligt beprövade metoder

Du utvecklar förmågan att kritiskt granska metoder och lära dig använda evidensbaserade insatser för att garantera kvalitet och effektivitet i arbetet.

Kapitel 3 – Kunskap om aktuella metoder

Här får du en överblick över de mest aktuella och använda socialpedagogiska metoderna som används idag och deras praktiska användningsområden.

Kapitel 4 – Konflikt- och krishantering

Du lär dig effektiva strategier för att förebygga, bemöta och lösa konflikter samt hantera kriser på ett tryggt och konstruktivt sätt.

Kapitel 5 – Trauma, stress och medveten omsorg

Vi behandlar teorier och praktiska insatser för att möta personer med erfarenheter av trauma och stress. Fokus ligger på att skapa trygghet och stabilitet i bemötandet.

Kapitel 6 – Motiverande samtal (MI) och lågaffektivt bemötande

I detta kapitel lär du dig två centrala metoder: Motiverande samtal för att stödja förändringsprocesser och lågaffektivt bemötande för att hantera utmanande beteenden.

Kapitel 7 – KASAM (Känsla av sammanhang)

Du lär dig om KASAM-teorin och hur den praktiskt kan användas för att stärka individers känsla av meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet i deras liv.

Modul 13: Socialjuridik och dokumentation

Kapitel 1 – SoL – Socialtjänstlagen

Du får en grundlig genomgång av Socialtjänstlagens syfte, innehåll och tillämpning, samt förståelse för dess centrala roll i det sociala arbetet.

Kapitel 2 – Dokumentation – krav och rutiner i socialt arbete

Här lär du dig vikten av korrekt dokumentation, vilka krav som finns, och praktiska rutiner för hur du dokumenterar sociala insatser tydligt, effektivt och juridiskt korrekt.

Modul 14: Examensarbete

I detta avslutande moment sammanfattar du och visar upp dina kunskaper och färdigheter genom att självständigt utföra ett examensarbete. Arbetet ger dig möjlighet att djupdyka inom ett område du brinner för och presentera din kompetens på ett professionellt sätt.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.
Step 1 of 4

Framtidsutsikter och yrkesmöjligheter som socialpedagog

Som socialpedagog har du en viktig roll i att skapa trygga och inkluderande miljöer för olika målgrupper. Du arbetar ofta med att förebygga och hantera sociala utmaningar, exempelvis inom missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa. Det kan ske på arbetsplatser, i skolor eller via ideella organisationer.

Framtidsutsikter resurspedagog ikon

Framtidsutsikter för socialpedagoger

Efterfrågan på socialpedagoger ökar stadigt, framförallt eftersom fler människor behöver stöd och vägledning i sociala frågor och livssituationer. Arbetsgivare, skolor och myndigheter söker personer med kompetens att stötta människor med psykisk ohälsa, sociala utmaningar och utsatthet. Enligt Arbetsförmedlingen finns ett fortsatt stort behov av socialpedagoger, vilket ger dig mycket goda möjligheter att hitta ett arbete som passar just dig.

 

Arbetsområden för resurspedagoger ikon

Exempel på arbetsområden för socialpedagoger

  • Socialt stöd och vägledning: Hjälpa individer i kontakten med sociala myndigheter och stödsystem.
  • Behandling och rehabilitering: Arbeta med människor som har missbruk, beroendeproblematik eller psykiska utmaningar.
  • Skola och elevstöd: Stötta elever som behöver extra stöd och bidra till trygga och inkluderande lärmiljöer.
  • Integration och migrationsarbete: Arbeta med människor i integrationsprocesser och stödja dem i samhället.
  • Privat verksamhet eller konsultuppdrag: Starta eget och erbjuda handledning, föreläsningar och konsultuppdrag inom socialpedagogik.
Så skapar resurspedagoger framtidens skolmiljöer

Kunskaper du får under utbildningen

Utbildningen ger dig en grundlig förståelse för socialpedagogiska arbetsmetoder och hur du kan stödja och vägleda individer i utsatta situationer. Du lär dig kombinera teori med praktiska metoder som du direkt kan använda i yrket.

  • Socialpedagogikens grunder: Lär dig förstå hur sociala sammanhang påverkar människors beteende och möjligheter i livet.
  • Kommunikation och bemötande: Utveckla din förmåga att lyssna aktivt och bemöta individer på ett empatiskt och professionellt sätt.
  • Socialpsykologi och beteendevetenskap: Lär dig om människans utveckling, gruppdynamik och beteendemönster.
  • Praktiska metoder och verktyg: Du får kunskaper i metoder som motiverande samtal, lågaffektivt bemötande och konfliktlösning.
  • Psykisk ohälsa och rehabilitering: Du får verktyg för att bemöta och hjälpa personer med psykiska besvär, missbruk och andra sociala problem.
  • Socialjuridik och dokumentation: Du lär dig om de lagar och rutiner som styr socialt arbete och hur du dokumenterar professionellt.
våra utbildningar

Vår utbildning – Din väg till en karriär som socialpedagog

Vår yrkesutbildning ger dig den kompetens du behöver för att göra skillnad på riktigt. Med ett flexibelt upplägg som distansutbildning kan du studera i din egen takt och kombinera utbildningen med arbete eller andra åtaganden. Utbildningen blandar teori och praktik på ett sätt som förbereder dig för att möta verkliga situationer och utmaningar i arbetslivet.

 

intresseanmälan kriminolog

Intresseanmälan – Ta första steget mot en karriär som socialpedagog

Vill du veta mer om yrket som socialpedagog och hur vår utbildning kan hjälpa dig att nå dina karriärmål? Skicka in en intresseanmälan så berättar vi mer och hjälper dig att hitta rätt väg framåt.

 

Socialpedagog på distans Därför ska du välja vår kurs

Flexibel utbildning anpassad efter din vardag

Vår distansutbildning är utformad för att passa dig, oavsett om du arbetar heltid, studerar eller har andra åtaganden. Det digitala upplägget gör det enkelt att studera när och var det passar dig. Du får tillgång till kursmaterial, videolektioner och interaktiva övningar som gör att du kan ta till dig kunskaperna i din egen takt.

Praktisk erfarenhet och personlig handledning

Genom praktiska övningar och verkliga case utvecklar du din förmåga att arbeta med KBT i olika situationer. Du får kontinuerlig återkoppling från en erfaren handledare, vilket säkerställer att du utvecklar både din teoretiska och praktiska kompetens.

Beprövade metoder och digitala verktyg för framgångsrikt socialt arbete

Du lär dig använda aktuella och forskningsbaserade metoder inom socialpedagogik, bland annat motiverande samtal, lågaffektivt bemötande och konflikthantering. Allt detta för att du ska kunna stötta människor som befinner sig i kris, missbruk eller andra sociala utmaningar.

Bli certifierad socialpedagog – stärk din yrkesprofil

Genom vår certifierande distansutbildning får du både teoretiska och praktiska kunskaper som stärker din yrkesprofil och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. När utbildningen är avslutad får du ett certifikat som visar att du har kompetensen som krävs, vare sig du vill jobba inom offentlig sektor, privat verksamhet eller starta eget.
bild Ika Ekberg lärare socialpedagog

Ika Ekberg

Kursledare för utbildningen till certifierad socialpedagog

Med Ika Ekberg som din handledare får du vägledning av en erfaren pedagog med över 20 års expertis inom skola och socialt arbete. Ika är en engagerad och kunnig utbildare som kombinerar professionalism med värme och empati. Hennes breda kompetens inom pedagogik, psykologi och kommunikation gör henne till en ovärderlig resurs för dig som vill utvecklas som resurspedagog.

Genom utbildningen ger hon dig personlig feedback och stöd för att du ska lyckas med dina studier och känna dig trygg i din framtida yrkesroll. Ika Ekberg inspirerar och motiverar dig att växa, både professionellt och personligt, och hjälper dig att bli en framstående resurspedagog som kan göra verklig skillnad i barns utbildning och utveckling.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.
Step 1 of 4

Vad säger våra elever?

POSTADRESS

Bäckstigen 9, Gustavsberg

TELEFONNUMMER

070-441 73 73

E-POST

info@utbildningshuset.se

ÖPPETTIDER

Mån-fre: 09:00-17:00